Jag skulle utomlands, jag bytte efternamn och jag blev en av dem som aldrig kommit hem

Så, nu har jag äntligen fått byta efternamn, alltså lagligt, heter numera Ida Lisa Carolina Silfverbrand.

Men jag märker att en del frågor har uppstått kring mitt namnbyte.. Varför? Vars har jag tagit Silfverbrand ifrån osv. men mest förvirrande är nog att bloggen heter Silfwerbrands, med "w" och så hette jag även på facebook, tidigare, då jag först började fundera på att byta efternamn. Så här kommer alla svaren som kommer stilla alla nyfikna själar.

Så, varför bytte jag från Andersson till Silfverbrand?
Jag gjorde ett släktforskningsarbete i skolan förra våren och fick då reda på att min släkt, på mammas sida, har hetat Silfverbrand genom flera generationer, sen min förfader Jöns Eriksson blev adlad (jag är av adlig börd. Jag har blått blod och är lite fiinare och bättre än alla andra, haha ;) Silfwerbrand av drottning Kristina år 1650 (Ni ser, it goes waaay back in time.)

Jag ver leds på att ha ett av sveriges vanligaste efternamn, det finns 253760 personer i Sverige som heter Andersson. Lisa Andersson är ju också rätt vanligt. Men den största anledningen till bytet är för att jag tycker Silfverbrand är sjukt fint och att det är ett gamalt släktnamn som jag vill ska få stanna kvar i vår släkt. Och skulle jag gifta mig någon gång så skulle jag kanske ta min mans efternamn också, alltså att ha ett dubbelt efternamn, OM det skulle passa ihop med Silfverbrand. Eller att in man kanske skulle få ta mitt efternamn om han kommer vilja det, vi lever ju trots allt i moderna tider, även om jag gillar "the old fashion ways" när det gäller namnbyte vid giftermål. Men jag kommer i alla fall aldrig att byta bort Silfverbrand och GUD NÅDE mina barn (om jag får några) om de skulle byta bort Silfverbrand.. Alternativt får jag bara föda pojkar om det ska vara så..

Nåja nu fortsätter vi med förklaringen (för den som mot all förmodan fortfarande sitter kvar och läser.)

Anledningen till att jag först "hette" Silfwerbrand (på bloggen och fb innan jag bytt lagligt/officiellt) med "w" är för att under mitt släktforskningsarbete så såg jag att vissa stavade efternamnet med "w" och andra med "v". Beror helt klart på svenska språkets utveckling eftersom man förr i tiden ibland stavade ett vanligt v med "fv" eller "fw". Då, för ett år sedan tyckte jag att det var mycket finare med "w", men nu känns det bättre med ett enkelt "v" och dessutom så var det så personen jag tog efternamnet av, stavade Silfverbrand, och den personen är ingen mindre än min morfars mormor Maria Fredrika. Hon hette Silfverbrand som flicka, innan hon gifte sig och tog sin mans (Johan Fredrik Söderberg) efternamn.

Och hur gick själva namnbytandet till? Jag fick beställa hem massa papper från riksarkivet i Härnösand (Där alla uppgifter om personer i norrland finns) Bland annat mitt personbevis och även utdrag ut födelse- och dopboken för att styrka mitt släktskap med min morfars mormor. Efter det skickade jag en blankett och pengar (det kostar 1800 kr/pers att byta namn) till PRV(Patent- och RegistreringsVerket) Det kan ta ett tag men vi (jag och min syster bytte namn samtidigt) fick beskedet efter knappt två veckor att namnbytet gått igenom.

Så det som återstår nu är bara att ändra till rätt efternamn på posten, fixa nytt körkort och pass. Lovely eftersom jag ser helt mongo ut på passet, som jag för övrigt tog i 8an innan jag skulle åka till Tanzania, och ser ut som en groda på mitt körkort (ja, helt ärligt, jag gör det)


Och så var det med det! Skulle jag ha missat något som ni skulle vilja ha svar på så vet ni vars man kommenterar. Säg gärna till om ni vill veta mer om min släkt, för den är rätt cool, och jag är aldrig sen med att skryta om den. Kan ju i alla fall nu berätta att jag tydligen är släkt med damen på Sveriges alla 20-lappar. Yep, that's right! JAG är släkt med Selma Lagerlöf! Haha ;)


Nu ska jag kolla lite avsnitt av The river och sen sova, om jag nu kommer att kunna somna efter läskigaste serien ever!

God natt!

Kommentarer
Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: